Over het Royal Theater

Sinds 1932 aan de Hamstraat in Roermond

Royal Theater

Het Royal Theater bestaat sinds 1932 en is ook sinds de opening op 1oktober van dat jaar gevestigd aan de Hamstraat 7a te Roermond. Op 1 oktober 2022 bestaan wij dus precies 90 jaar!

De eerste film die vertoond werd was “Das Lied einer Nacht”.

Aanvankelijk vervulde het gebouw een dubbele functie: als bioscoop én als stadsschouwburg. Er was een groot toneel waar meer dan veertig jaar lang een keur aan artiesten hebben opgetreden zoals o.a. Wim Kan, Toon Hermans en Snip en Snap.

Na de komst van schouwburg De Oranjerie werd het toneel in 1976 omgebouwd tot een tweede bioscoopzaal: de Royaline.

Er werden daarna nog meerdere renovaties uitgevoerd aan het interieur (1989,1992,1995 en 2000, 2016), maar de belangrijke stijlelementen van het gebouw zijn altijd bewaard gebleven: de entreehal met ontwerpen uit de Amsterdamse School, het art Deco interieur en het beeldhouwwerk van de muzen van bekende Roermondse kunstenaar René Wong. De Royal zaal beschikt sinds 2016 weer over een ruim podium van ongeveer 5 bij 9 meter.

Het Royal Theater ademt de sfeer van de jaren 50 hetgeen terug te zien is in het interieur.

Vooral de entree met authentieke kassa, lobby beneden, zaal Royal en de foyer boven benadrukken deze stijl. 

Overal voel je het roemruchte verleden van dit theater en juist dat maakt het zo belangrijk voor deze tijd: een plaats waar je echt van film kan genieten en even kunt bijkomen van de hectiek buiten.

Sinds de komst van de nieuwe mega-bioscoop aan het outlet centrum in 2009 zijn wij ons gaan toeleggen op de vertoning van arthouse-films.

Sinds augustus 2012 is Royal Theater gestopt met het vertonen van films.

Nu vervult het theater zijn vierde functie namelijk als locatie voor bijvoorbeeld feesten, partijen, concerten, (boek)presentaties, toneel of expositieruimte. In 2016 is de Royal zaal uitgerust met een podium van ongeveer 9×5 meter met een volledige LED podium verlichting en een goede PA installatie. De zalen zijn beide uitgerust met een professionele beamer voor presentaties of filmvertoningen en een professionele geluid installatie. 

Het Royal Theater werkt met vrijwilligers. Wil jij ook vrijwilliger worden bij het oudste theater van Roermond? Stuur een mail en informeer naar de mogelijkheden.

Tijdlijn

1932

Opening op 1 oktober met de film “Das Lied einer Nacht”. Aanvankelijk vervulde het gebouw een dubbele functie van bioscoop en stadsschouwburg. Op het toneel hebben bekende iconen van het Nederlandse theater gestaan zoals Wim Sonneveld, Toon Hermans en Snip & Snap.

1940 – 1945

Onder bevel van de Duitse bezetter werden voorstellingen gegeven. Tijdens diverse gelegenheden doken Amerikaanse soldaten onder, dit onder de vloer van de Royal.

1976

Het grote toneel werd omgebouwd tot tweede zaal; de Royaline. Er werden diverse renovaties uitgevoerd.

1996

Vernieuwing van de lobby en de foyer boven waarbij o.a. de bar werd vernieuwd.

1999

Renovatie van de Royal en Royaline met nieuwe stoelen en verbeterd interieur waarbij de originele stijl van het theater niet werd vergeten.

2000

Royal Theater werd op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst als “theater in de stijl van de jaren vijftig”.

2009

Royal vervult tijdelijk de functie als het arthouse theater van Roermond.

2012

Het doek valt voor de filmvoorstellingen waarbij de laatste film “Midnight in Paris” werd vertoond. Vanaf deze tijd is Royal Theater te huur voor allerlei evenementen, feesten etc.

2014

Het Royal Theater is voor allerhande zaken te huur zoals verjaardagsfeesten, bruiloften, lezingen, toneel, muziek, exposities etc. etc.

2016

Sinds april 2016 beschikt de Royal weer over een eigen, nieuw podium van ongeveer 10 bij 5 meter.

Met een vast podium is het mogelijk geworden het podium het gehele jaar door te gebruiken en te boeken!

Mail of bel voor meer informatie!

 info@royaltheater.nl

06 54 37 37 57