Het Royal Theater bestaat sinds 1932 en is ook sinds de opening op 1oktober van dat jaar gevestigd aan de Hamstraat in Roermond. De eerste film die vertoond werd was "Das Lied einer Nacht".Aanvankelijk vervulde het gebouw een dubbele functie: als bioscoop én als stadsschouwburg. Er was een groot toneel waar meer dan veertig jaar lang een keur aan artiesten hebben opgetreden. Na de komst van schouwburg De Oranjerie werd het toneel in 1976 omgebouwd tot een tweede bioscoopzaal: de Royaline. Er werden daarna nog meerdere renovaties uitgevoerd aan het interieur ( waarvan de laatste plaatsvond in 1999), maar de belangrijke stijlelementen van het gebouw zijn altijd bewaard gebleven: de entreehal met ontwerpen uit de Amsterdamse School, het art Deco interieur en het beeldhouwwerk van de muzen van bekende Roermondse kunstenaar René Wong.

Sinds het jaar 2000 heeft de gemeente Roermond het Royal Theater op de monumentenlijst gezet onder de noemer "theater in de stijl van de jaren vijftig". Vooral de entree met authentieke kassa, lobby beneden, zaal Royal en de foyer boven benadrukken deze stijl. Overal voel je het roemruchte verleden van dit theater en juist dat maakt het zo belangrijk voor deze tijd: een plaats waar je echt van film kan genieten en even kunt bijkomen van de hectiek buiten. Sinds de komst van de nieuwe mega-bioscoop aan het outlet centrum in 2009 zijn wij ons gaan toeleggen op de vertoning van arthouse-films. Sinds augustus 2012 is Royal Theater gestopt met het vertonen van films. Nu vervult het theater zijn vierde functie namelijk als locatie voor feesten, partijen, concerten, (boek)presentaties, bruiloftslocatie, expositieruimte etc.etc.

TIJDLIJN ROYAL THEATER:

1932:

Opening op 1 oktober met de film "Das Lied einer Nacht". Aanvankelijk vervulde het gebouw een dubbele functie van bioscoop en stadsschouwburg. Op het toneel hebben bekende iconen van het Nederlandse theater gestaan zoals Wim Sonneveld, Toon Hermans en Snip&Snap.

Oorlogsjaren:

Onder bevel van de Duitse bezetter werden voorstellingen gegeven. Tijdens diverse gelegenheden doken Amerikaanse soldaten onder, dit onder de vloer van de Royal.

1976:

Het grote toneel werd omgebouwd tot tweede zaal; de Royaline. Er werden diverse renovaties uitgevoerd.

1996:

Vernieuwing van de lobby en de foyer boven waarbij o.a. de bar werd vernieuwd.

1999:

Renovatie van de Royal en Royaline met nieuwe stoelen en verbeterd interieur waarbij de originele stijl van het theater niet werd vergeten.

2000:

Royal Theater werd op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst als "theater in de stijl van de jaren vijftig".

2009:

Royal vervult tijdelijk de functie als het arthouse theater van Roermond.

2012:

Het doek valt voor de filmvoorstellingen waarbij de laatste film "Midnight in Paris" werd vertoond. Vanaf deze tijd is Royal Theater te huur voor allerlei evenementen, feesten etc.

2014:

Het Royal Theater is voor allerhande zaken te huur zoals verjaardagsfeesten, bruiloften, lezingen, toneel, muziek, exposities etc.etc.

 

2016:

Sinds april 2016 beschikt de Royal weer over een eigen, nieuw podium van ongeveer 10 bij 5 meter. Met een vast podium is het mogelijk geworden het podium het gehele jaar door te gebruiken en te boeken!!

Voor meer informatie hierover kunt u ons mailen.

Technische specificaties:

  • Beide zalen zijn airconditioned
  • Gebruik van een beamer is mogelijk (projectie op bioscoopscherm).
  • Er is een geluidsinstallatie aanwezig voor versterking van spraak, audio of via media (MP3, CD of anders)
  • Mogelijkheid tot PPS/ Keynote op bioscoopscherm via laptop.

Voor meer informatie: info@royaltheater.nl


 

Home | Over ons | Programma | Verwacht | Nieuwsbrief | Arrangementen | Contact

© Copyright Royal Theater 2009

Royal & Royaline Theater Roermond
Hamstraat 7A
6041 HA RoermondEmail: info@royaltheater.nl